Jos haluat Servas-matkailijaksi, ota hyvissä ajoin yhteyttä Suomen Servaksen koordinaattoriin. Tee ensin kuitenkin tämä: Täytä omilla Servas Online sivuillasi LoI eli Letter of Introduction (Servas-passi). Ottaessasi yhteyttä isäntäperheisiin tarvitset voimassaolevan LoI:n, jonka voimassaoloaika on aina 12kk. Lähetä sähköpostia Suomen koordinaattorille arja.sidgfris@akat.fi. Silloin hän tietää käydä netissä laittamassa LOI:hisi virtuaalisen leiman. Maksa 25€ vuoden LOI-maksu, sekä varmista, että jäsenmaksusi (10€) on maksettu. Yleisinä loma-aikoina LoI on hyvä pyytää kuukautta ennen suunniteltua matkaa. Jos et jostain syystä onnistu täyttämään LoI:ta netissä, ota yhteyttä Servas koordinaattoriin.

Mitä Servas-matkailija maksaa?
Servas-matkailija maksaa Servas-jäsenmaksun samaan tapaan kuin Servas-isäntäkin. Lisäksi hän lunastaa Servas-passin (Letter of Introduction). Alaikäiset lapset merkitään vanhempiensa Servas-passiin.

HINNASTO
Jäsenmaksu vuonna 2020 (voimassa kalenterivuoden) 10 e / matkailija tai matkailijaperhe
Letter of Introduction (voimassa kalenterivuoden)
- aikuinen 25 e / matkailija
- saman perheen muut matkustavat aikuiset 20 e / matkailija
- saman perheen alaikäiset lapset 0 e / lapsi

Miten löydän Servas-isäntiä matkani varrelta?
Pääset Servas Online järjestelmässä etsimään isäntäperheitä itse, kunha sinulla on voimassa oleva LoI. Koska joissakin maissa, ei vielä ole käytössä Servas Online järjestelmää, lähettää koordinaattori sinulle kyseisen maan isäntälistan sähköpostitse. Voit etsiä kohdemaasi isäntälistasta, ja matkareittisi varrelta kiinnostavia isäntäperheitä, ja ottaa heihin yhteyttä. Lähetä kopio Servas-passistasi heille samalla kun otat yhteyttä. Se on todistuksena ja vakuutena isäntäperheille, että olet haastateltu, jäsenmaksun maksanut, Suomen Servas jäsen. Servas-isäntäperhe sitoutuu majoittamaan Servas-matkailijan kahden yön ajan. Halutessaan isäntäperhe voi tarjota matkailijalle mahdollisuuden viipyä pidempään.

Käyttäydy Servas-isännän luona isäntäperheen ehdoilla. Servas ei ole ensisijaisesti majoitusta tai ravitsemispalveluita tarjoava yhdistys, vaan tämä erilaisten ihmisten välille rauhaa rakentava järjestö pyrkii tarjoamaan mahdollisuuden tutustua kohdemaan ihmisiin normaalin vieraanvaraisuuden mukaisesti. Usein Servas-isäntä tai -isäntäperhe haluaa tarjota ruuat matkaajille, mutta hyväksy myös se, jos isäntäperhe ei halua viettää aikaansa keittiössä takiasi. Kohteliasta on osallistua isäntäperheen kotitöihin tai ruuanlaittoon. Joskus majoituksena voi olla vierashuone, toisessa paikassa sohva, tai patja lattialla. Osa isännistä edellyttää omaa makuupussia tai matkustuslakanaa. Näistä löydät tarkempaa tietoa maakohtaisista isäntälistoista.

Kokemuksia Servas-matkailijana
Voit jakaa mukavia Servas-kokemuksiasi muiden kanssa Facebook- ryhmässämme: http://www.facebook.com/servasfinland